All heder till alla inblandade i Laholm för ett mycket intressant och lyckat seminarium för att uppmärksamma freden i Knäred för idag exakt 400 år sedan.

Dick Harrisson gjorde verkligen en engagerad exposé över fredsförhandlingarna och effekterna av dessa. En poäng är onekligen att det visserligen var Danmark som gick segrande ur förhandlingarna, men de långsiktiga effekterna var att Sverige tvingades till en omställning som skapade grunden för den svenska stormaktstiden.

Det var välgörande att senare höra Carl Bildt och Uffe Elleman-Jensen lyfte Europfrågan till en höge nivå. Vi tittar ut i Europa från ett svenskt perspektiv. Större delen av världen bor utanför Europa. Ska vi ha något att säga till om handlar det om ett samordnad europeiskt agerande.

Anita Bay Bundegard tycker jag klokt sa att det inte bara handlar om att vi måste vara tillsammans utan att vi vill och kan skapa en känsla av sammanhållning i Europa som är önskvärd för att det finns kulturella band.

En fullsatt bygdegård i Knäred och ett stort engagemang för olika föreningar i Laholm utgjorde en fin grund för ett bra engagemang.

Annonser