Idag var vi några stycken som fick tillfälle att under ett frukostmöte i Halmstad med Danske Bank få lyssna till bankens chefsekonom Roger Josefsson. Det var intressant och givande att ge sig tid, trots valrörelse, att få tillfälle att lyfta blicken från de lokala frågorna.

Roger Josefsson gjorde en intressant exposé över möjligheter och risker i både den nationella och internationella ekonomin. Det var i ett hög grad intressant och frimodigt inlägg. Jag tar mig friheten att i detta blogginlägg använda nämna något av den information vi fick och kombinera den med egna reflektioner.

Personligen har jag länge tänkt att tilliten till institutioner är otroligt viktig. Den bilden fick jag bekräftad. En av de allra viktigaste faktorerna för en fungerande ekonomi är att privatpersoner, företag och institutioner faktiskt har tillit till ekonomin och de institutioner som påverkar den.

Detta tycker jag fler borde har i åtanke inför valet. Särskilt de som jag ibland möter som tycker att nu behöver det ”röras om i grytan”. Den som överväger att lägga sin röst i syfte att ”röra om i grytan” utan att veta riktigt varför eller vad det ska leda till, kan komma att konfronteras med en ekonomisk utveckling som vi inte är betjänade av. Utländska investerare har stor betydelse för Sveriges ekonomiska utveckling och världsekonomin påverkar Sveriges ekonomiska utveckling mer än det mesta annat. Jag tycker vi ska använda valet till att stärka landets ekonomiska trovärdighet. det är säkert inte svårt för läsaren att förstå vilken finansminister jag tycker är bäst skickad att klara den uppgiften.

Det är viktigt att vi för en ekonomisk politik både på lokal och nationell nivå som bidrar till tillit och tillväxt. Det finns anledning att känna oro för vad det betyder för ekonomin med ett politiskt vakuum efter valet.

Det som också skulle kunna bli en hävstång för ekonomisk utveckling är innovationer och satsning på utbildning och forskning. Vi behöver fler innovationer som skapar nya branscher. Tjänstesektorn har vuxit kraftigt på senare år, men frågan är om det räcker? Innovationer som leder till helt nya produkter och tjänster och därmed nya yrken behöver vi mer av.

Det är bra att byggandet verkar komma igång under hösten, inte minst i Halmstad. Vi är en inflyttningskommun och en studentstad med ambitioner att växa. Därför måste byggandet öka. Men också för att andra sektoror brukar följa efter.

Men strax är det åter till valstugan och i eftermiddag blir det trevligt att få inviga ”Välkomstparken” utanför HFAB:s kontor. En fin satsning för hyresgästerna men också för hela Halmstad eftersom den ligger vid Laholmsvägen, som många passerar dagligen.

Annonser